Sirup z cukrovky

Zaseli jsme cukrovku. Řepu cukrovku, nikoliv tu nemoc co má dnes fůra i mladých lidí.

I vloni jsme zaseli cukrovku. Narostla veliká, převeliká. Alespoň tak vypadala Nádherné listy i ten kousek co vykukuje vždy nad zem. Těšil jsem se, jak budu vařit báječný sirup. Jenže ouha. Řádí nám tu hryzci a ty potvory mi tu řepu všechnu odspodu sežrali. Nechali jen kousek kořene a listy. A bylo po sirupu.

A jak se dělá ten sirup?

Cukrovku omyjeme, případně oloupáme. Nahrubo nastrouháme a vaříme a vaříme dokud nezměkne a nepustí šťávu. Vařím vždy asi tak 15 litrový hrnec.

Potom to přecedíme a co nejvíce vylisujeme. V hadru nebo ještě lépe v lisu na ovoce.

Získanou šťávu nalijeme do co největšího kastrolu ( kvůli odparu) a opět vaříme tak dlouho, dokud šťáva nezhoustne a nemá konzistenci hustého sirupu.

Začneme – li v devět ráno, máme k večeru hotovo a získáme asi 1,5 litru báječného sirupu 🙂 , který připomíná sladomléčné bonbóny, ale je stokrát lepší.

Produktivita práce jak hrom, co? Ale věřte, že ten sirup za to stojí. Tak dobrý nikde nekoupíte.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *