Ještě pamatujete mléčné bary? Jako dítě jsem si jich díky milující babičce užil do syta. Alespoň v Praze bývaly na každém rohu. Poháry s pravou šlehačkou a s čerstvými jahodami v létě, v zimě s kompotovanými. K tomu výborné koktejly opravdu s ovocem.
Nyní si občas uděláme mléčnou pochoutku sami.
Najdete si statkáře, co chová kravku a prodá vám mléko. Dovezete si tak 20 litrů. Z poloviny uděláte sýr a z poloviny tvaroh. Nás ani nenapadne mléko pasterizovat. Získáme kilo a půl sýra a kilo a půl opravdu tučného tvarohu. Sýr a tvaroh sníme my, syrovátku vypijí kuřata, které později sežereme také.
Potřebné množství tvarohu našleháme s cukrem a syrovým žloutkem ( bacha, cholesterol a salmonela 🙂 🙂 ) a přidáme trochu kozího mléka ( jiné teď nemáme).
Ozdobíme ovocem co najdeme na zahrádce. Přebytečné kalorie spálíme při pletí zahrádky, krmení zvířat nebo při řezání dřeva.