Vzhledem k ceně a k tomu, že málokdy je k sehnání opravdu dobré máslo, bylo otázkou času, kdy se pustíme do výroby vlastního.
Když je pořádné mléko, je to velmi jednoduché. Sebereme smetanu, vychladíme na 8 – 11 st. a uděláme si parádní šlehačku. A protože chceme máslo, šleháme dále, až vznikne to, co vidíte na fotce č. 1. Hurá, je to fakt máslo.

Hroudu másla dáme opět zchladit a propereme ve studené vodě. Vodu měníme tak dlouho, dokud není čistá. No a máslo je hotové. Jen dlouho nevydrží, protože je tak dobré, že ho asi do večera sníme.
Smetanu jsme sebrali z 10ti litrů mléka. Máme 160 g báječného žluťoučkého másla, 0,3 l litru podmáslí, 1 kg sýra a syrovátku pro slepice. A nebo nám z deseti litrů zbyde devět litrů stále vynikajícího mléka třeba na tvaroh.
P.S. Tak je půl desáté večer a zbylo tak k snídani. Dobré věci se jedí samy. A nějak moc tloustnu 🙂
2 komentáře
Tak to je cool 🙂
To není kůl, to je fakt máslo. A tak dobrý jsem nikdy nejedl.